Monday, August 3, 2009

تنفیذ احمدی‌نژاد، آغاز چالشی پایدار؟



حسین شریعتمداری سردبیر کیهان، رضا رضا‌زاده وزنه‌بردار و احمد جنتی دبیرشورای نگهبان از جمله حاضران در مراسم تنفیذ احمدی‌نژاد بودند. خاتمی، کروبی، موسوی، رفسنجانی، ناطق نوری و سید حسن خمینی در این جمع حضور نیافتند.

دویچه‌وله: چرا مراسم به طور مستقیم از تلویزیون پخش نشد؟

احمد شیرزاد: فکر کنم برگزارکنندگان مراسم، نگرانی‌هایی داشتند. شاید خواسته‌اند فیلم مراسم را ابتدا با کارگردانی مناسب، آماده پخش بکنند. این البته با سنت‌‌همیشگی تنفیذ تفاوت داشت.

آقای خامنه‌ای نگذاشت آقای احمدی‌نژاد دستش را ببوسد. چرا؟

حساسیت مردم خیلی بالا رفته و آقای احمدی‌نژاد در بعضی شعارها، مطیع و دستبوس رهبری خوانده شده است. شاید خواسته‌اند به این شکل جلوه‌گر نشوند.

مهم‌ترین ویژگی مراسم امروز چه بود؟

مهم‌تر از همه، افراد غایب بودند. آقایان ناطق نوری، خاتمی، کروبی، هاشمی و در واقع بزرگان اصلاحات و جریان‌های مستقل حضور نداشتند. این مراسم، به یک محفل درونی جناح راست شباهت داشت. شب گذشته ما شاهد مراسمی در تلویزیون بودیم که چهره‌های خدمتگزار و اصلاح‌‌طلب را ردیف به ردیف در لباس زندان کنار هم نشانده بودند. امروز شاهد محفل خصوصی جناح راست در تنفیذ آقای احمدی‌نژاد شدیم.

آقای خامنه‌ای در باره جمهوریت صحبت کرد. آیا حساسیت اوضاع دریافته شده و اعتراض‌ها جدی گرفته شده‌اند؟

از مجموع صحبت‌ها می‌توان برداشت کرد که نگرانی‌ها از سوی مدیریت کلان کشور برطرف نشده. این انتخابات انجام شد، نتیجه تایید شد، مخالفت‌های خیابانی سرکوب شد و عده‌ای نیز در حال محاکمه هستند. اما این همه، به رفع نگرانی مسئولان منجر نشده و ابهام‌ها باقی مانده‌اند. می‌توان از صحبت کسانی که در این مراسم سخن گفتند، این نگرانی‌‌ها را استشمام کرد.

آقای خامنه‌ای گفت دولت باید از منتقدان استقبال کند و آن‌ها را به حساب بیاورد. منتقدان را که دارند محاکمه و سرکوب می‌کنند...

ایشان البته گروه‌ها را به دو دوسته افراد عصبانی و کارشکن و منتقد تقسیم کرد. به نظر من، منظور آقای خامنه‌ای، منتقدان داخل مجلس و اصولگرایان بودند. من فکر نکنم منتقدان جناح اصلاح‌‌طلب و کسانی که به نتیجه انتخابات اعتراض داشتند، در تقسیم بندی ایشان جایی داشته باشند. در داخل جناح اصولگرا انتقادهای جدی هست و به نطر میرسد نظر رهبری اینست که صحنه طوری مدیریت شود که آنها ناراضی نمانند.

آیا غیبت چهره‌های شاخص در مراسم تنفیذ می‌تواند اعتماد به نفس گروهی از نمایندگان مجلس را تقویت کند و آنها موضعگیری صریح و جسورانه‌ای در مراسم تحلیف بکنند؟

توجه داشته باشید که مراسم تحلیف، یک مراسم اداری و رسمی است. نمایندگان مجلس ممکن است در برخی مسائل انتقادهای تندی هم بکنند، اما به مبانی مشروعیت دولت و جریان حاکم کاری ندارند.

No comments:

Post a Comment